Drammen styrkeidrettslag

Det er viktig med trening slik at man holder seg i god form, spesielt om man har en stillesittende jobb på dagtid. Mange må sitte foran skjermen på jobben og da er det godt å få brukt musklene etterpå. Det finnes jo mange former for trening og spørsmålet er ofte om man skal trene alene eller sammen med et lag. Alternativet er også et treningsstudio, som vi vel kan kalle en kombinasjon av begge deler. En treningsform som har blitt mer og mer populær de siste årene er styrketrening. Dette kan man selvsagt gjøre hjemme, men det er liten tvil om at treningen blir mer effektiv sammen med andre. Drammen Styrkeidrettslag er en gruppe som trener styrke sammen og ved å kunne presse hverandre til å yte litt mer, så blir resultatene også bedre.

Utstyr er viktig

Når du skal trene styrke, så krever det selvsagt noe utstyr. Det er mulig å kjøpe dette selv for å trene hjemme, men det tar gjerne mye plass og ved å trene i en klubb, så får du tilgang til det beste utstyret. Her vil det også bli tatt vare på sikkerheten, du vil bli en del av et godt treningsmiljø og får med den sosiale delen som du ikke kan få når du trener hjemme hos deg selv. Samtidig er utstyr viktig og det spiller en rolle hvilke vekter du bruker, om du har en treningsbenk, dumbbells, vektstenger i ulike størrelser, vektskiver og annet utstyr. I en klubb som Drammen Styrkeidrettslag går de mye opp i å ha godt utstyr for sine medlemmer og samtidig at det er sikkert å bruke vektene.

Klubben kan snart feire 45 års jubileum og er medlem av Norges Styrkeløftforbund, Norges Idrettsforbund og Drammen Idrettsråd. Klubben går mye opp i å være et rent idrettslag og her tenker vi ikke på at lokalene er rene, men at alle som har tilknytning til klubben, ikke bruker noen former for ulovlige preparater. De av medlemmene som ønsker å delta i stevner kan gjøre dette og det er mulig å delta i stort sett alle aldersgrupper. Dette er også en av grunnene til at styrkeløft og styrketrening passer for folk flest. I konkurranser består styrkeløft av knebøy, markløft og benkpress.

Stevnedeltakelse

Ved stevner er det som nevnt tre øvelser man skal gjennom. Det er mulig å delta i den aldersgruppen man passer til og den eldste gruppen er superveteran for dem som har fylt 70 år. Innad i disse aldersgruppene er det igjen inndelinger ut fra vekt og den tyngste gruppen er dem som veier mer enn 120 kg. Ved knebøy har man vektstangen på ryggen og skuldrene. Når dommeren gir klarsignal går man ned i kne til den øverste kant av låret, også kalt hofteleddet, og tilbake til stående igjen. Deretter settes vektstangen på plass på stativet. Hvor stor vekt man vil ha på vektstanga bestemmer man selv, men i en konkurranse gjelder det jo om å løfte så tunge vekter som mulig. Det er lov å bruke noe ekstra utstyr for å beskytte seg selv samt unngå skader. Dette er blant annet belte og knebind.

Benkpress er en av de andre øvelsene til stevner. Her ligger man på en treningsbenk og holder vektstangen med strake hender. Når dommeren gir signal, skal man senke stangen til brystet, stoppe opp et sekund og presse vektstanga tilbake til startposisjonen. Til denne øvelsen er det mange som bruker håndleddsbind og belte for å forebygge eventuelle skader. Sist, men ikke minst, gjenstår markløft. Her ligger vektstanga på gulvet og deltakeren skal så løfte denne over hodet og stå med strak overkropp. Når dommeren gir signal skal den sette tilbake på gulvet i en kontrollert bevegelse. Drammen Styrkeidrettslag er med på flere stevner i løpet av året, men det er også mange som kun er med på treningene i klubben for å holde seg i god form.