Oslofjorden badmintonkrets

Opprinnelig mener mange at badminton stammer fra gamle asiatiske spill med en fjærball, akkurat som så mange andre spill. Men når vi ser på europeiske tradisjoner, så menes forløperen til badminton å ha blitt spilt av engelske offiserer i India på 1800-tallet og ble kalt for poona. Det var på denne måten at spillet ble kjent i Storbritannia. Spillet ble tatt opp i Storbritannia av hertugen av Beaufort, på godset hans i Gloucestershire i England, på slutten av 1887. Badminton ble først spilt utendørs, men det tok ikke lang tid før spillet ble flyttet inn, slik at man kunne spille det året rundt.  Frem til rundt år 1901 hadde banen form som et timeglass. Grunnen til at banen først hadde denne rare fasongen var på grunn av spillet ble spilt i trange rom. I dag spilles badminton på en bane som er 13,4 meter lang samt 5,18 bred. I double spilles det til streken lengst ute og da blir banen litt bredere, nemlig 6,1 meter.

Badminton i Norge

Norge har mange spillere som spiller badminton på hva vi kan kalle mosjonsnivå. Når det gjelder profesjonelle, så er det ennå ikke så mange som markerer seg på topplan ute i verden. Sporten har i mange år vært dominert av Sør-Korea, Indonesia og Kina, blant de asiatiske land, samt Danmark og Storbritannia når det gjelder europeiske land. Selv om vi ikke har så mange toppspillere i Norge, så spilles det fortsatt mye badminton i de mange klubbene rundt om i landet. Den første klubben ble stiftet i Ålesund i 1930 og siden har det kommet nye til med jevne mellomrom. I dag er det rundt 6000 medlemmer i det Norske Badminton Forbund.

De ulike klubbene er inndelt i forskjellige kretser, hvor det spilles kamper mot hverandre internt i kretsene og på tvers av dem. Den største kretsen er uten tvil Oslofjorden badmintonkrets, hvor det er tilknyttet rundt 20 klubber. Disse kommer fra området hele veien rundt Oslofjorden. Det er klubber som Fredrikstad, Sarpsborg, Moss, Askim, Bygdø, Asker, Eidsvoll med flere.

Seriespill

Klubbene deltar i en serie hvor de lag som er interessert kan være med. Dette gjelder for de fleste aldersgrupper, fra seniorer og ned til U13. Klubbene møtes etter samme prinsipp som i andre sportsgrener, hvor man spiller mot alle de andre lagene i samme serien og den klubben som har flest poeng når sesongen er slutt kan kalle seg kretsmester. Serien begynner på høsten og slutter den etterfølgende våren. Sent på våren vil det bli spilt en landsfinale mellom de ulike kretsmestrene for U13 og U15. Det laget som vant fjorårets kretsmesterskap får automatisk plass i denne landsfinalen.

Hos seniorene er det flere divisjoner og den høyeste er 1. divisjon Østlandet. Her spilles det ti lagkamper og et lag må bestå av minst fire herrespillere og to damespillere. Det laget som ender sist rykker ned i 2. divisjon. Denne divisjonen heter 2. divisjon Oslofjorden og her spilles det åtte lagkamper i hver runde. Et lag må derfor bestå av minst to herrespillere og to damespillere. Det er også mulig å rykke ned til 3. divisjon eller rykke opp i 1. divisjon.

3. divisjon spilles på samme måten som 2. divisjon og her rykker det beste laget opp til 2. divisjon, mens det siste laget må en tur ned i det som kalles Oslofjordserien. Dette er den laveste divisjonen og her det spilles det seks lagkamper i hver runde.

Oppgaver i kretsen

De som jobber som lagledere i Oslofjorden badmintonkrets har en rekke oppgaver ved arrangementer i kretsen. Dette gjelder spesielt ved serierunder og turneringer. Arrangøren av en serierunde må sørge for at hallen er åpen minst en time før kampstart og at alt utstyr er på plass.  Samtidig påhviler det hver enkelt lagleder å sørge for at spillerne blir registrert i badmintonportalen.