Verdal Turnforening

Verdal Turnforening har eksistert i mange år og er en del av Verdal Idrettsråd. Foreningen ble stiftet i 1923 og nærmer seg dermed et 100 års jubileum. Foreningens lag trener i Ørahallen i Verdal og når man ser på medlemstallene samt ventelistene for å bli med, så er det en populær idrett i området. Men hva er egentlig turn? Turn er en idrett som har eksistert i mange år og er en av de eldste idrettsgrenene i Norge. Det første idrettslag som drev med turn var Christiania Turnforening, som så dagens lys i 1855 og dermed er en del eldre enn Verdal turnforening.

Litt historie

Turn har eksistert helt siden de gamle grekerne startet opp med denne idretten. Her var det viktig med fysisk trening og stort sett alle greske byer hadde en gårdsplass eller en hall hvor de kunne trene på løping, bryting og sprangridning. Det ble etter hvert rettet mer mot det vi i dag kjenner som turn og på slutten av 1800-tallet ble en del av dagens øvelser oppfunnet av Johann Friedrich GutsMuhts og Friedrich Ludwig Jahn. Disse to guttene oppfant en del av de øvelser som er en del av de vi kaller for moderne turn. Det tok ikke lang tid før øvelsene og spesielt turn for herrer hadde blitt såpass populært at de fikk bli med i de første Olympiske lekene i moderne tid. Dette skjedde som bekjent i Athen i 1896. Men vi skulle helt hen til de Olympiske lekene i 1928 før kvinnene fikk lov til å delta i turnkonkurranser.

En del av turnapparatene som brukes den dag i dag har faktisk har vært brukt i flere tusen år. Bøylehesten har f.eks. vært brukt helt siden de gamle grekere og ringene ble også brukt mens romerne regjerte. Ellers er det også en del andre øvelser som brukes i dag og når vi snakker om konkurranse så er det seks øvelser som brukes for menn og fire for kvinner.

De ulike øvelsene

Frittstående er en øvelse som utføres av både menn og kvinner. Her er det kun kroppen som brukes og for å oppnå en høy poengsum er det nødvendig å ha et så kreativt program som samtidig vise flere vanskelighetsgrader. Noen av de vanligste elementene er å stå på hendene, slå hjul og gjøre saltoer. En annen «felles» øvelse er det som kalles for skranken. Skranken består av to vannrette stenger som er parallelle og her skal utøverne gjøre ulike øvelser. Disse innebærer gjerne en del sving, håndstand og andre øvelser med ulike vanskelighetsgrad.

Det finnes enda en øvelse som brukes av både kvinner og menn. Det dreier seg om hopp, som er en øvelse som har eksistert siden 1800-tallet. I dag er den litt annerledes enn den opprinnelige, men kort fortalt går øvelsen ut på at turneren skal løpe frem mot et springbrett. Når han eller hun er fremme, brukes springbrettet til å få litt ekstra høyde og turneren skal så hoppe over en «hest». På vei over hesten er det så vanlig at man gjør en salto, skru eller andre måter å gjennomføre hoppet på. Hesten har litt forskjellig størrelse i forhold til om det er kvinner eller menn som skal hoppe over.

Når vi ser på øvelsene som er ulike for menn og kvinner, så gjelder det bøylehest, som er en øvelse for menn samt ringer og svingstang som også er øvelser spesielt for menn. Sistnevnte er litt det samme som skranke, bortsett fra at det kun er en vannrett stang. Samtidig er den 2,55 meter høy og utøveren må så utføre ulike momenter før han avslutter med en eller flere rotasjoner når han hopper ned på gulvet. Landingen er også en del av øvelsen og bør derfor være smidig og med samlede ben.