CMS-systemer for hjemmesider

I dag er det nesten en nødvendighet å ha en hjemmeside som er velfungerende og gir svar på de spørsmål som brukerne måtte ha. Uten det, så blir det nesten umulig å få nye medlemmer til en idrettsklubb og vanskelig å formidle viktig informasjon til de eksisterende medlemmene. Har ikke laget eller klubben en nettside, så er det relativt enkelt å få laget en. En mulighet er å kjøpe en ferdig side, men i de fleste klubber og lag finnes det mange med god peiling på hvordan man setter opp en hjemmeside. Derfor er det ikke noe stort problem å lage en nettside til klubben med hjelp fra en eller flere av medlemmene.

CMS-system

Begrepet CMS dekker over det som på engelsk kalles for “Content Management System”. Skulle vi oversette det til norsk ville det bli noe som innhold- og vedlikeholdssystem, men vi holder oss til CMS. Dette er altså et system hvor det er mulig å kontrollere og vise innholdet på en nettside og programmet kjører gjerne på en webserver. Systemet brukes til å legge ut klubbens hjemmeside på nettet og redigere tekster, bilder, videoer og annet innhold som finnes på nettsiden. Alt kan styres fra en standard nettleser og så lenge man har tilgang til internett så kan man legge ut informasjon eller endre på nettsidene uansett hvor i verden man befinner seg.

Det finnes mange CMS-systemer, men noen er merkbart bedre enn andre. De største er WordPress, Joomla og Drupal. De bygger i utgangspunktet på samme prinsipp og forskjellen på dem er mer hvor fleksible de er og hvor avanserte nettsider det er mulig å lage med dem. WordPress er den mest vanlig å bruke blant klubber og idrettslag, da utvalget av maler, de såkalte templates, er størst her. På verdensplan regner man med at det finnes rundt 60 millioner nettsider som bruker WordPress.

Hvordan virker disse CMS systemer?

Et CMS system gir dere muligheten for å endre designet eller malen så ofte dere vil. Innholdet vil bli der, men bakgrunnen og selve oppsettet på hjemmesiden vil forandre seg om man ønsker å bytte design. Det betyr at klubbens nettsted alltid vil se levende ut, uten at dere trenger å endre på tekster og innhold. Det er samtidig enkelt å oppdatere innholdet på nettstedet, legge til nye tekster eller koble til en nettbutikk om dere får behov for det. Det er enkelt å bruke de ulike systemene, det er kun et spørsmål om å bli vant med hvordan man endre tekster og laster opp nye bilder eller annen informasjon som medlemmene bør se på nettsiden.

WordPress er kanskje ikke helt så avansert et CMS system som Joomla og Drupal, men til et idrettslag er det neppe nødvendig med veldig avanserte nettsider. Jo enklere det er å laste opp nytt innhold, desto enklere er det også å være flere om å dele på oppgaven. Så lenge man har et passord til selve systemet og en internettforbindelse, så kan alle legge ut informasjon. Dette er f.eks. en fordel om dere har mange forskjellige lag. Da kan hver enkel lagleder ha ansvaret for å oppdatere treningstider, kamper, resultater med mer på klubbens felles nettside. Fordelen er at det ikke trengs noe support og så lenge en i klubben får ansvaret for å ta backup av nettsiden med jevne mellomrom, så har dere et velfungerende nettsted i mange år fremover og kostnaden er stort sett ikke eksisterende.